Meer informatie

Slimme meter

Slimme meter

De slimme meter is een digitale elektriciteitsmeter die net als de huidige meters, de meterstanden weergeeft. Een belangrijk verschil is dat met de slimme meter de meterstanden op afstand kunnen worden uitgelezen. In veel gevallen is ook de gasmeter gekoppeld met de elektriciteitsmeter zodat ook de gasmeter op afstand uitgelezen kan worden. De meter vervangt de traditionele gasmeter en elektriciteitsmeter. Met ingang van 1 januari 2012 zal begonnen worden met het vervangen van de bestaande meters.

Klik hier voor de brochure van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over "Slimme Meters".

Wat betekent dit voor u?

Uw Netbeheerder mag de Slimme Meter zes keer per jaar op afstand uitlezen en zal u daarna van uw energiegebruik op de hoogte brengen. Als u bewuster met uw energiegebruik wilt omgaan en inzicht wilt hebben wanneer u hoeveel energie gebruikt zal deze informatie waarschijnlijk te laat komen. U weet vaak na zo’n lange tijd niet meer wat u op een bepaalde dag gedaan heeft. Uw energieleverancier en Onafhankelijke Dienst Aanbieders, zoals www.slimmemeteruitlezen.nl, mogen uw Slimme Meter, op uw verzoek en met uw toestemming, vaker uitlezen. Het voordeel van het laten uitlezen van uw gegevens door een onafhankelijke partij is dat u uw verbruiken niet kwijt bent als u wisselt van leverancier. Via internet wordt eens per dag het verbruik van stroom en gas doorgestuurd naar www.slimmemeteruitlezen.nl. Tot een kwartier nauwkeurig kunt u daarna uw verbruik in kilowatturen, kubieke meters en euro’s bijhouden op uw computer en mobiele telefoon. Het effect van een lampje aan of uitschakelen kunt u dus een dag later meteen terugzien. Dat helpt om precies te weten wat u verbruikt. En om desgewenst het verbruik terug te dringen.

Hoe werkt het?

Uurgrafiek electriciteit

Via uw eigen website op het systeem van www.slimmemeteruitlezen.nl wordt het energieverbruik in overzichtelijke grafieken gepresenteerd. De gegevens worden dagelijks bijgewerkt zodat altijd actuele informatie beschikbaar is. Met één klik op de muis gaat u van jaar- naar maand-, week- of dagwaardes. Door in te zoomen kunt u kwartierwaardes voor electriceit en uurwaardes voor gas bekijken. U kunt zien wat de maximale verbruiken zijn en wanneer deze plaatsvinden. Het gasverbruik is heel vaak afhankelijk van de buitentemperatuur. Daarom kunt u er voor kiezen het gasverbruik uit te zetten tegen de zogenaamde “graaddagen”, zoals in de figuur is weergegeven. De kracht van dit systeem is dat positieve of negatieve effecten van een maatregel direct inzichtelijk gemaakt worden.

Bescherming van uw gegevens

Uw gegevens worden uiteraard goed beveiligd. De overheid stelt strenge veiligheidseisen aan het gebruik van deze gegevens. Het College Bescherming Persoonsgegevens houdt hier toezicht op. Enepa is geautoriseerd om, met uw toestemming, uw Slimme Meter uit te lezen. Klik op hier voor ons privacy-beleid.

Direct aanmelden? Klik hier.

Klik hier voor de Algemene Voorwaarden.

Als u nog geen Slimme Meter heeft kunt u zich toch aanmelden. www.slimmemeteruitlezen.nl vraagt dan namens u de slimme meter aan bij het Netwerkbedrijf. De kosten hiervoor bedragen € 60 exclusief BTW en worden door het Netwerkbedrijf rechtstreeks bij u in rekening gebracht.

Nog meer weten?

Voor meer informatie klik hier.